Skip to main content

Inför besöket

Förhandsvisningar med utrymme för samtal

Skolbiofilmerna vanligtvis förhandsvisas för att lärare själva skall kunna bedöma om filmen passar deras elever. I så fall finns utrymme för diskussion efter filmvisningen om filmen som skolbiofilm, t ex om åldersrekommendation, om förslag hur en kan arbeta vidare med filmen, om filmhandledningen osv. Så stanna gärna kvar en stund efter filmvisningen och dela tips och erfarenheter med kollegor på plats.

Filmhandledningar

Det är viktigt att man innan man ser filmen med sina elever, diskuterar och förklarar vad filmen handlar om.

Många filmer – inte alla – har filmhandledning, i så fall hittar du den under respektive film. För filmer som har ingen handledning kan man använda ”Alla filmers filmhandledning” och/eller ”Tala film, tala liv”.

För andra filmer än terminens utbud gå in på: Svenska Filminstitutet – filmhandledningar

och andra filmpedagogiska publikationer: http://www.filminstitutet.se/sv/fa-kunskap-om-film/filmiskolan/

Alla filmers filmhandledning

En handledning som kan användas som stöd för diskussion i klassrummet när ni inte hittar en handledning till just den film ni söker.

Tala film, tala liv – en metod för ett fördjupat filmsamtal

”Vi tror att lärande sker bäst i samspel med andra, där varje människas erfarenheter är utgångspunkt för lärande. I mötet med andra som vill tala om film och samtidigt vill dela med sig av sitt liv tror vi att det uppstår något större än det vi upplever på egen hand.”

Förberedelsehäften

Det finns ett förberedelsehäfte för respektive biograf med bilder och info som kan vara bra att kika på tillsammans med eleverna inför skolbiobesöket.

Anpassade visningar för särskilda behov

Har ni elever med särskilda behov, hör av er med era önskemål så försöker vi anpassa efter era behov till: ramona.vardeh@kultur.goteborg.se

Nedladdningsbara dokument

Alla filmers filmhandledning!Tala film, tala liv!Att fånga filmkänslornaFilmpedagogik - så funkar det!

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng