Skip to main content

STORA STYGGA RÄVEN

Från förskoleklass. Svenskt tal.

Le grand méchant renard et autres contes

Från skaparna av Oscarsnominerade Victor & Josefine kommer en ny rolig och hjärtlig historia för hela familjen. Landsbygden är inte alltid så lugn och fridfull som man kan tro och djuren på den här gården är särskilt underliga; en räv som tar hand om en hel kycklingfamilj, en kanin som spelar stork och en anka som vill vara jultomten. 

Stora stygga räven består av tre berättelser i en ramberättelse. Djuren på bondgården uppför tre små pjäser på en liten teaterscen, med oss som publik. Med en stor portion humor och hejdlös fantasi berättas om livet på gården och några äventyr utanför den. Ett gemensamt tema är konsten att samarbeta, trots och tack vare olikheter. I den första pjäsen dimper en baby ner från himlen och gårdens djur får ta över storkens uppgift att förena barnet med dess tilltänkta föräldrar. I den andra blir en räv ofrivilligt förälder till nykläckta kycklingar. Den sista pjäsen är en betraktelse kring julen; finns jultomten på riktigt? Här dyker han upp i egen hög person, och våra vänner räddar både honom och julen. 

Sagor, filmer och leksaker handlar ofta om djur med mänskliga drag. Dessutom ger vi djuren vissa bestämda roller; flitig som en myra, arg som ett bi, listig som en räv, feg som en kyckling, farlig som en varg. I Stora stygga räven ställs några av dessa stereotyper på ända, med en klantig räv och några riktigt stöddiga kycklingar. Jämför med berättelser om människor och de stereotyper vi gärna använder. Kan vi ställa våra förutfattade meningar på ända? 

Utöver detta finns ingångar till att prata om olika former av familjekonstellationer då till exempel kycklingarna har två mammor. De tre berättelserna presenteras av djuren på bondgården, charmiga men nervösa och inte helt förberedda. Ramverket öppnar på detta vis upp för samtal om skillnader på teater och film samt om framträdanden. Svenska Filminstitutet, Folkets Bio

Filmhandledning

Tips

 • Boken Stora stygga räven, Benjamin Renner, Wibom Books, 2016

Kommande skolbiovisningar

 1. fredag 22 november.Tid:09:00Biograf:HagabionStatus: Fullsatt.
  Denna visning spelas på...
  HagabionLinnégatan 21

  Boka

  Tillgänglighet
  Det finns tillgänglighetsanpassatoalett och hiss till biografvåning.

  Inför Skolbiobesöket

  Innan besöket kan det vara bra att läsa igenom vårt material som du hittar under avdelningen Inför besöket.

  Pris
  20 kr / elev i Göteborg. 40 kr för elever utanför Göteborg. Medföljande vuxna går gratis.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng