Skip to main content

SPIDER THIEVES

Från årskurs 6. Spanska. Svensk text.

Niñas Araña  

Filmen ingår i ett samarbete med Levande Historia och visningarna är därför kostnadsfria för elever i Göteborg Stad!

Spider Thieves är historien om tre unga tjejer som växer upp i en Kåkstad i Santiago. Tjejerna drömmer om häftiga, coola saker som folk på TV och rika har. En dag börjar de åka in till de rika delarna av Santiago och märker att de kan sno saker eftersom dom passerar som tre oskyldiga tjejer. Det eskalerar snabbt och dom börjar bryta sig in i rikas lägenheter genom att klättra på husfasaden. Dom blir kända som “spindel-tjuvarna”. Filmen är inspirerad av verkliga händelser och lyfter frågor om klass, förutsättningar, drömmar och vänskap. Avi är den drivande i att börja stjäla från de rika och ge till de fattiga – dem själva. Hon kämpar också med sin tillhörighet, då ingen vet vem hennes pappa är.

Filmen är spännande och engagerande och väcker tankar kring den rikes privilegier och frihet, och den fattiges underläge. Vi följer inbrottstjuvens perspektiv och ställer oss frågor om varför det finns de som måste stjäla. Filmen berör ekonomi, pengar, samhälle, livsvillkor och den fria viljan. Flickorna klättrar bokstavligen i klass och hierarki, bara för att dras ned till jorden igen av de oundvikliga omständigheterna att de är födda in i fattigdom och att inga myndigheter kommer att hjälpa dem ur den. Trots detta är filmen inte knäckande, den är stundtals rolig och rörande. De tre drivna kvicka och ”tuffamenkänsliga” unga kvinnorna och deras viljestyrkor gör att vi känner att det på något vis kommer att bli bra, även om det blir svårt. Filmen rör också frågor om familj; är det biologi, eller är det de som är där? Den öppnar för nya definitioner av familj, och en känsla för det ansvar vi har för varandra. Buff 

 

Filmvisningarna bokas som ett paket tillsammans med efterföljande samtal (ca 30 min) 

Efter filmvisningen den 19/9 kommer Angela Bravo (regissör och producent inom dokumentärfilm, utbildad vid bland annat Kungliga konsthögskolan i Stockholm) att hålla i ett samtal om filmen. Angela arbetar för tillfället med dokumentärfilmen “Imagenary Country” och hennes rötter i Chile influerar kontinuerligt hennes filmskapande.

Filmhandledning

Tips: 

Kommande skolbiovisningar

Just nu finns det inga fler visningar inlagda.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng