Skip to main content

SCHINDLER’S LIST

Från årskurs 9. Engelskt tal. Svensk text.

Schindler’s List 

Filmen ingår i ett samarbete med Levande Historia och visningen är därför kostnadsfri för elever i Göteborg Stad!

Under andra världskriget driver den tyske affärsmannen Oskar Schindler en fabrik i det ockuperade Polen med judiska arbetare från Krakows getto. Schindler utnyttjar sin position som affärsman för att skydda sina arbetare och lyckas rädda dem undan döden i Auschwitz.  

Steven Spielbergs storfilm från 1993 är en känslostark skildring av Förintelsen och av en person som i en extrem situation valde att ta ställning. I samband med att Schindler’s List återlanseras på biografer har Svenska Filminstitutet i samarbete med distributören UIP försett filmen med en nyskriven handledning. Denna filmhandledning syftar bland annat till att förankra diskussionen om Förintelsen i en vidare kontext av antisemitismens historia och samtida uttryck.

Filmhandledning

Tips: 

 • Shoah (regi: Claude Lanzmann, 1985) Filmen är av många än idag ansedd som den viktigaste dokumentär om Förintelsen. Intervjuer med överlevande, vittnen och förövare vävs samman till ett 9,5 timmar långt minnesdokument. Intervjuerna finns även utgivna i bokform, Shoah – De överlevande berättar.
 • Om detta må ni berätta – en svensk bok om Förintelsen, författad av Stéphane Bruchfeld och Paul A. Levine, och utgiven av Forum för Levande Historia. 

Kommande skolbiovisningar

 1. fredag 15 november.Tid:09:00Biograf:CapitolStatus: Fullsatt.
  Denna visning spelas på...
  CapitolSkanstorget 1

  Boka

  Tillgänglighet
  En mindre tröskel vid entrén, i övrigt är biosalongen tillgänglig med rullstol/permobil. Tillgänglighetsanpassatoletter saknas.

  Inför Skolbiobesöket

  Innan besöket kan det vara bra att läsa igenom vårt material som du hittar under avdelningen Inför besöket.

  Pris
  20 kr / elev i Göteborg. 40 kr för elever utanför Göteborg. Medföljande vuxna går gratis.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng