Skip to main content

PONYO PÅ KLIPPAN VID HAVET

Från förskoleklass. Svenskt tal. Museilektion.

Gake no ue no Ponyo 

Filmen handlar om Ponyo som bor i havet och är till häften flicka och till hälften fisk. En dag simmar hon upp till ytan och fastnar i trålmaskorna och flyter sedan upp på land. Pojken Sosuke hittar henne och han tror att hon är en guldfisk. De blir vänner och Ponyo vill gärna vara med honom, men för att kunna vara det måste hon bli en människa. Hennes pappa tycker dock inte att hon ska bli människa för han menar att en fisk är en fisk och ska så förbli. Annars blir det obalans i naturen. 

Animeringen är skickligt gjord och man får verkligen se hur havet ser ut och hur farligt det kan vara om naturen vänder sig emot människan. Filmen bygger löst på H.C. Andersens saga Den lilla sjöjungfrun. Den handlar också om vänskap och om tillit och om Sosukes vardag; hur han lever med sin mamma och sin pappa som är sjökapten. Vi får följa Sosukes och Ponyos utveckling och hur hon förvandlas till människa. Åse Cervin

I filmhandledningen står bland annat om hur man kan samtala om det så viktiga ämnet havet. Havskungen i filmen är inte nådig emot människorna, som han ser skräpar ned, plundrar och förstör haven. Filmen berättar för oss om hur vi behöver ta hand om naturen och öppnar för tankar kring vad som skulle kunna hända om vi glömmer bort den. 

 

Skolbio har tidigare erbjudit museilektioner genom Sjöfartsmuseet i samband med visningarna av filmen, och detta vill vi göra om! Därför erbjuder vi i samarbete med Sjöfartsmuseet möjligheten till en större upplevelse. Sjöfartsmuseet är stängd under ombyggnad, men pedagogerna därifrån besöker gärna skolorna och pratar mer om livet under ytan: 

MUSEILEKTION: PONYOS HAV (ca 90 min inkl. verkstad) 

Hur mår egentligen Ponyos hav? Där finns många olika djur, men också en massa skräp. I den här lektionen utgår vi ifrån filmen och diskuterar vad den visar: vad är det för djur vi får se? Varför finns det en massa plast i havet? Vad kan hända med havet i framtiden om människorna fortsätter att smutsa ner? Vad kan vi göra för att hjälpa havet? Lektionen avslutas med en skapande havsverkstad. Boka museilektionen fr.o.m 19/8www.museilektioner.se

 

Filmhandledning

Fakta om skräp från Håll Sverige rent

 

 

 

 

Kommande skolbiovisningar

Just nu finns det inga fler visningar inlagda.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng