Skip to main content

MIN GRANNE TOTORO

Från förskoleklass. Svenskt tal.

Satsuki och Mei har precis flyttat till landet för att vara nära modern, som ligger på sjukhus. Tillsammans med pappa flyttar de in i ett gammalt hus med många hemligheter. Systrarna ger sig ut på upptäcktsfärd i huset och naturen, och finner snart att inget är som vanligt; i huset kryper förunderliga små varelser, och i skogen och omgivningarna rör sig en stor och vänlig figur som får namnet Totoro. Min granne Totoro är en film om annorlunda vänskap och en värld av magi och glädje, där det mesta är möjligt. 

Filmen är ett underbart visuellt äventyr, som gjord för att upplevas på bioduken, med sin vackra musik och färgglada, levande animationer. Det finns flera olika ingångar att diskutera filmen; Japan, shintoismen – Japans äldsta religion – och respekten för de äldre. Det finns också anledning att prata om naturen och skogenvad är det som döljer sig där och har skogen en ande? Filmen och handledningen gör också paralleller till Alice i Underlandet, detta kan man med fördel plocka upp genom att till exempel läsa några passager och se om det är något som känns igen.

Filmcentrum tipsar om att koppla Min granne Totoro till religionsämnet. De skriver följande:  ”Det finns flera detaljer i filmen som säger oss att berättelsen utspelar sig i Japan, i en värld präglad av shintoism och buddism. Ta reda på mer om dessa livsåskådningar och fundera över hur de påverkar filmens betydelse. Diskutera beröringspunkter mellan konst och religion.” 

Filmhandledning

Kommande skolbiovisningar

Just nu finns det inga fler visningar inlagda.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng