Skip to main content

KAPERNAUM

Från årskurs 8. arabiskt, amhariskt. Svensk text.

Capharnaüm  

Filmen ingår i ett samarbete med Levande Historia och visningarna är därför kostnadsfria för elever i Göteborg Stad!

Zain lever ett tufft och slitsamt liv och får ta stort ansvar för hela den stora familjen. När hans elvaåriga syster gifts bort får han nog och lämnar familjen för ett liv på gatan. Han får bo hos en etiopisk kvinna och passar hennes papperslösa ettåring medan hon jobbar. En dag kommer hon inte hem efter arbetet, och större delen av filmen handlar om hans hjärtskärande kamp för att ta hand om den lille pojken och sörja för dem båda.  

Förutom att det handlar om en liten kille som aldrig får/fått vara barn, det tuffa livet i Beirut och på gatan finns mycket annat att prata om; barnäktenskap, illegala invandrare, de papperslösas utsatthet och de som profiterar på dem, handel med barn, försäljning av ” biljetter till land i Europa”, med mera. Skådespelaren, som också heter Zain, hittade regissören på gatan i Beirut och han och hans ”lillebror” är makalöst bra. När barnens tuffa vardag kröp under skinnet fälldes många tårar i biosalongen över tillståndet i världen.  Marie Ullerstam

 

Filmvisningarna bokas som ett paket tillsammans med efterföljande samtal (ca 30 min) 

Efter filmvisningarna har vi bjudit in följande personer från Rädda barnen för att hålla i samtal med frågor och reflektioner från publiken kopplat till de teman som filmen tar upp:

  • Nasim Ahmadzadeh – projektledare i psykosocialt stöd inom Barn i Migration
  • Linnea Säll – leg psykolog, Centrum för stöd och behandling
  • Elisabeth Nord – leg pyskolog, Centrum för stöd och behandling
  • Samira Abutaleb Rosenlundh – verksamhetsutvecklare På Lika Villkor

 

Filmhandledning

Tips:

 

Kommande skolbiovisningar

Just nu finns det inga fler visningar inlagda.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng