Skip to main content

IF BEALE STREET COULD TALK

Från årskurs 9. engelska. Svensk text.

Filmen ingår i ett samarbete med Levande Historia och visningarna är därför kostnadsfria för elever i Göteborg Stad!

If Beale Street Could Talk bygger på en roman av James Baldwin och handlar om barndomsvännerna och kärleksparet Tish och Fonny som bor på Beale Street i Harlem på 1970-talet. Båda är nu i tjugoårsåldern, de har förlovat sig och planerar att köpa ett hem tillsammans. Men mitt i planerna om en gemensam framtid blir Fonny arresterad för ett brott han inte begått och nu börjar den svåra kampen för att få Fonny frikänd. Tish och Fonnys familjers verklighet handlar snart uteslutande om att försöka bevisa att han blivit orättvist anklagad i en kamp emot ett system som är till synes orubbligt, och mitt i allt detta väntar Tish hennes och Fonnys barn.   

En drabbande berättelse som borde få handla om ung kärlek mellan barndomsvänner, framtiden och familjelycka, men där ett diskriminerande rättssystem, fördomar och rasism tränger in och splittrar. Filmens fotografi är hudnära och berättelsen väcker många starka känslor. Kiki Layne och Stephan James i huvudrollerna ger verkligen liv åt sina karaktärer och en känsla av hur lång och innerlig deras relation är. 

Som vanligt får en hel bok inte plats i en film – filmen är ett nytt original med andra sätt att berätta, och dessa skillnader är alltid intressanta att diskutera; vad kan en film visa som litteraturen har svårare att skildra, och vad berättar boken som är svårt att skildra på film? Hur kan de två medierna komplettera varandra? För den som vill fördjupa sig i Baldwins författarskap och gå djupare in i historien om TishFonny och Beale Street är boken en fantastisk resa genom Harlem, 70-talet i USA och karaktärernas livsöden. Boken finns utgiven på engelska, och kanske kan den utöver dess starka koppling till historia och samhällskunskap vara någonting för engelska ämnet 

Baldwins sista bok; Remember this house, en krönika om vännerna Medgar Evers, Malcolm X och Martin Luther King blev aldrig avslutad, men regissören Raoul Peck gjorde den hyllade filmen am not your negro som en fortsättning på manuskriptet; den bygger på Baldwins anteckningar och utforskar afroamerikansk historia, rasismens historia och hur det är att vara svart i USA i dag. Filmen har tidigare visats på Skolbio och är en mycket god ingång till samtal om rasism och medborgarrättsrörelsen, den finns att tillgå på GR läromedel – sli.se.  

 

SAMTAL I BIOSALONGEN EFTER FILMVISNINGEN 22 november (ca 30 min) 

Mikael Kowalski (Folkets Bio Filmpedagogerna) håller i ett samtal kopplat till de teman som filmen tar upp.

Alla filmers handledning

Filmen I am not your negroGR

 

Kommande skolbiovisningar

 1. fredag 22 november.Tid:11:00Biograf:HagabionStatus: Fullsatt.
  Denna visning spelas på...
  HagabionLinnégatan 21

  Boka

  Tillgänglighet
  Det finns tillgänglighetsanpassatoalett och hiss till biografvåning.

  Inför Skolbiobesöket

  Innan besöket kan det vara bra att läsa igenom vårt material som du hittar under avdelningen Inför besöket.

  Pris
  20 kr / elev i Göteborg. 40 kr för elever utanför Göteborg. Medföljande vuxna går gratis.

 2. onsdag 27 november.Tid:09:00Biograf:CapitolStatus: Fullsatt.
  Denna visning spelas på...
  CapitolSkanstorget 1

  Boka

  Tillgänglighet
  En mindre tröskel vid entrén, i övrigt är biosalongen tillgänglig med rullstol/permobil. Tillgänglighetsanpassatoletter saknas.

  Inför Skolbiobesöket

  Innan besöket kan det vara bra att läsa igenom vårt material som du hittar under avdelningen Inför besöket.

  Pris
  20 kr / elev i Göteborg. 40 kr för elever utanför Göteborg. Medföljande vuxna går gratis.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng