Skip to main content

GREEN BOOK

Från årskurs 8. engelska, italienska, ryska, tyska. Svensk text.

Anthony ”Tony Lip” Vallelonga arbetar som utkastare på en nattklubb i USA på 60-talet när han får erbjudandet att köra musikern Dr. Don Shirley på en tvåmånaders turné genom amerikanska södern. Han blir erbjuden en hög lön, och tackar till slut ja, även om han är tveksam. 

De två kunde inte vara mer olika varandra; Doctor Shirley är högutbildad med flera doktorstitlar och som musiker är han en mycket begåvad nyskapare inom den jazzstil han verkar. Tony är en familjefar med grovt språkbruk, som älskar stekt kyckling och populärmusik. Han har också ett hett temperament som ofta ställer till det för honom, eller sätter honom i besvärliga situationer. Trots deras olikheter, inser de sakta att den värld och tid de lever i hyser fördomar om dem bägge. Ju längre de åker och ju mer de talas vid, desto mer ser och förstår de varandras erfarenheter. När Tony dessutom inser hur verkligheten är för en svart man i ett segregerat södern, växer en lojalitet fram. 

Filmen är en historisk berättelse om en tid som varit, men som i allra högsta grad präglar den tid vi lever i idagGreen Book utgör en stark grund för lärande inom historieämnet och samhällskunskapen, genom att den öppnar upp för diskussioner om Amerikas historia, fördomar och rasism. Berättelsen om de två männens resa är baserad på verkliga upplevelser, och de två skådespelarnas gestaltningar av dessa upplevelser bidrar i allra högsta grad till att filmen blir så berörande. 

Alla filmers handledning

Tips:

 

Kommande skolbiovisningar

Just nu finns det inga fler visningar inlagda.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng